0524-524848 | 06-25061486 info@sabinejurgens.nl
Hoog gevoelig – HSP

Gespecialiseerd in Natuurgeneeskunde & Coaching

Hoog gevoelig – HSP

In mijn leven voel ik me vaak anders dan andere mensen en begreep er in het verleden weinig van. Uiteindelijk las ik 2010 het boek van Susan Marletta-Hart “Leren met Hoog gevoeligheid” en sindsdien weet ik dat ik zeer hoog gevoelig ben en dat mijn “anders-voelen/zijn” hiermee te maken heeft. Deze kennis heeft mij geholpen om sindsdien beter rekening met mezelf te houden.

Wat is Hoog gevoeligheid? Iemand die zeer gevoelig is wordt ‘Hoog gevoelig’ of ook wel een ‘Highly Sensitive Person’ (HSP) genoemd. Hoog gevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hoog gevoelig met hierin gradaties. Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, is grondlegster van het begrip HSP. Een HSP’er is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens en de persoon heeft dan ook veel meer tijd en rust nodig om alles te verwerken. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Een HSP’er heeft een rijk innerlijk leven / droomt, fantaseert en overweegt veel / voelt stemmingen en sferen goed aan / wordt meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek / ervaart eigen emoties en emoties van anderen intenser / heeft structuur nodig / is plichtsgetrouw en neigt tot perfectionisme / is vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen / heeft moeite om grenzen aan te geven / heeft relatief meer en sneller last van stress en loopt een groter risico op stemmingswisselingen. De kunst voor een HSP’er is de juiste balans te vinden tussen activiteit en rust. In de natuur en de stilte kan ik het beste ontspannen.

1. Hoog gevoelig persoon HSP